W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Karp marynowany w zalewie octowo-pomidorowej z Bełżca

06.03.2024

W dniu 22 lutego 2024 r. na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: gotowe dania i potrawy: „Karp marynowany w zalewie octowo-pomidorowej z Bełżca”.

karp w zalewie

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Karp znajduje się w słoiku, widoczne są kawałki fileta z karpia w zalewie octowo-pomidorowej koloru pomarańczowego

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Kawałki karpia o nieregularnych kształtach – prostokątne, kwadratowe

Wielkość

Kawałki karpia o wielkości około 5 cm x 4 cm

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Pomarańczowa zalewa z elementami biało-szarej ryby

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Galaretowata

Smak i zapach

Smak słodko-kwaśnej zalewy połączony ze smakiem karpia, delikatny

Zapach octowy, pomidorowy, rybny

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Rybołówstwo zaliczane jest do najbardziej archaicznych zawodów i jednej z najstarszych form gospodarki, dostarczającej człowiekowi pożywienia bogatego w białko i tłuszcz zwierzęcy. Ryby jako pokarm wykorzystuje się już od czasów prahistorycznych, przez starożytność, średniowiecze po czasy nowożytne i współczesne.

O wieloletniej hodowli ryb na ziemiach lubelskich dowiadujemy się z opisów tutejszych folwarków, np. w Struży, położonego obok Biskupic. W 1922 roku majątek dworu i budynków folwarcznych obejmował 237 ha gruntów ornych, 57 ha łąk, 1 ha pastwisk, 14 ha nieużytków oraz stawy rybne. We wszystkich folwarkach prowadzona była produkcja ogólnorolna, a oprócz tego niektóre z nich specjalizowały się w gospodarce rybackiej.

Jednym z takich gospodarstw położonych we wschodniej części regionu lubelskiego na terenie Roztocza, jest Gospodarstwo Rybackie w Bełżcu, które istnieje już od prawie 50 lat. Stawy położone są na najczystszych terenach Roztocza, objętych programem Natura 2000. Ryby są tutaj hodowane z pasją i żywione naturalnymi pokarmami.

Karp marynowany w zalewie octowo-pomidorowej to potrawa bardzo popularna wśród mieszkańców Bełżca. Są to usmażone kawałki karpia, które układa się w słoiku wraz z cebulą i marchewką, a następnie całość zalewa się specjalnie przygotowaną zalewą. Potrawa charakteryzuje się delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem.

Mieszkańcy Bełżca przygotowują karpia marynowanego na co dzień, jak również na imprezy okolicznościowe takie jak dożynki czy jarmarki, ponieważ jest to potrawa tradycyjna na Roztoczu.

{"register":{"columns":[]}}