W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Karp w zalewie octowej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-04-24 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Filety z karpia pokryte lekko spęczniałą panierką w zalewie z widocznymi ziarenkami gorczycy, ziela angielskiego, liściem laurowym i pokrojonymi w plastry marchewką i cebulą.

Kształt:

Wąskie paski zanurzone w zalewie.

Rozmiar:

Filety z karpia o długości średnio 5-8 cm, szerokości 3-4 cm.

Barwa:

Białe filety z ryby z ciemno szarą skórką po jednej stronie, pokryte złotą panierką w miodowej zalewie.

Konsystencja:

Filety stałe, zwarte, mięso miękkie i delikatne zanurzone w zalewie.

Smak:

Filety o lekko tłustym, kwaśno-słodkim smaku w zalewie octowej z wyczuwalnymi przyprawami takimi jak: ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Karp w zalewie octowej to potrawa, której najważniejszym składnikiem jest mięso karpia wyhodowanego wyłącznie na terenie Doliny Karpia, obejmującego swym zasięgiem trzy gminy: Zator, Przeciszów i Spytkowice. Pochodzenie ryby jest warunkiem koniecznym, aby przygotować potrawę charakteryzującą się świeżym i delikatnym mięsem, zachowującym po usmażeniu i umieszczeniu w zalewie stałą i zwartą konsystencję. Dolina Karpia znana jest z połowu ryby, a także z czystego powietrza oraz unikatowej fauny i flory, co miało wpływ na rozwinięcie się hodowli karpia o niepowtarzalnych walorach smakowych. Jego przygotowanie w zalewie octowej jest oparte na tradycyjnej recepturze przekazywanej od ponad 40 lat z pokolenia na pokolenie, zakładającej indywidualne preferencje smakowe osób go przyrządzających. W zależności od potrzeb potrawa może być mniej lub bardziej kwaśna, na co wpływa ilość przeznaczonych do zalewy składników, zwłaszcza octu i cukru w stosunku do ilości wody. Zaletą potrawy jest to, że karp przeznaczony do zalewy może być złowiony o każdej porze roku, gdyż zalewa pozbawia go całkowicie ewentualnego zapachu mułu. Wyjątkowy smak oraz charakterystyczny aromat tak przygotowanego karpia sprawiają, że jest on nie tylko jedną z potraw serwowanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, lecz również stanowi obowiązkowe danie podczas okolicznościowych spotkań w gronie rodziny i znajomych w Dolinie Karpia.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}