W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kaszubski chleb żytni

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-08-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Chleb z obsypaną mąką górną skórką, bez pięknieć. Miękisz cechuje równomierność i drobna porowatość.

Kształt:

Prostokątny.

Rozmiar:

Długość 20 cm, szerokość 10 cm, wysokość 12 cm, waga około 0,8 kg.

Barwa:

Brązowa, ciemnoszara.

Konsystencja:

Skórka chleba miękka, miękisz lekko lepki, wilgotny i dość elastyczny.

Smak:

Lekko kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kaszubski chleb żytni to ważny element tożsamości i dziedzictwa kulturowego mieszkańców środkowych i południowych Kaszub. Wypiekany na terenach wiejskich od czasów powojennych stanowił główne i zasadnicze źródło pożywienia Kaszubskich rodzin. Sposób jego wypieku przekazywany był z pokolenia na pokolenie od drugiej połowy XX wieku. Wypiekany był w domach, w specjalnych piecach opalanych drewnem zazwyczaj raz w tygodniu, z uwagi na to, że przez długi czas utrzymywał świeżość. Oprócz długiego czasu utrzymywania świeżości o popularności kaszubskiego chleba żytniego przesądziła prostota jego wypiekania. Do jego wytworzenia potrzeba jedynie 5 składników tj. mąki żytniej, naturalnego kwasu, wody, soli i niewielkiej ilości drożdży. Wypiek w piecu chlebowym trwa około 1,5 godziny. W niektórych kaszubskich domach do dnia dzisiejszego przed rozkrojeniem bochenka gospodynie wykonują na nim znak krzyża dla zachowania szacunku i starej tradycji.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}