W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kaszubski chleb żytni na ziemniakach

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-03 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Prostokątny foremkowy bochenek

Kształt:

Prostokątny foremkowy bochenek

Rozmiar:

Foremki o długości 25 cm i szerokości 12 cm, chleb o wadze około 1 kg

Barwa:

Jasnobrązowa skórka, miąższ jasnoszary

Konsystencja:

Konsystencja stała – sprężysta

Smak:

Przyjemny zapach chleba, smak lekko kwaśny

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Do wypieku chleba na terenie Kaszub używano głównie mąki żytniej, ponieważ gleba na Kaszubach jest mało urodzajna, przeważnie słaba i piaszczysta, a klimat ostry, z długimi zimami i późnymi wiosnami.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}