W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Wygląd nieregularny, formowane podłużne kluski o postrzępionych brzegach

Kształt:

Kształt nieregularny, podłużny, kluskowy

Rozmiar:

Wielkość małych kopytek 3 x 1 cm

Barwa:

Szara

Konsystencja:

Zwarta, miękka, sprężysta

Smak:

Gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i przypraw

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kluski ziemniaczane łyżką kładzione to potrawa przyrządzana na bazie ziemniaków. Ziemniaki na Kaszubach uprawia się od czasów króla Jana III Sobieskiego, który to, według ustnych przekazów mieszkańców Kaszub, pierwsze krzaki i bulwy ziemniaków podarował swej ukochanej Marysieńce. Marysieńka obsadziła ziemniakami park wokół zamku w Rzucewie. Zachwycano się tymi roślinami, ponieważ ładnie kwitły. Potem dopiero odkryto wszystkie zalety oraz walory smakowe tego warzywa. W czasach zaborów i wojen ziemniaki niejednokrotnie ratowały ludzi od głodu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}