W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa grodziska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-04-16 w kategorii Produkty mięsne w woj. wielkopolskim.

Wygląd:

Wyrób w osłonce naturalnej ściśle przylegającej do farszu.

Kształt:

Kiełbasa okręcona w odcinki o długości 10-12 cm.

Rozmiar:

Kiełbasa w kiełbaśnicach o długości 24-26 mm lub 26-28 mm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna kiełbasy jasnobrązowa, na przekroju różowa z widocznym białym tłuszczem.

Konsystencja:

Konsystencja soczysta, jędrna, sprężysta.

Smak:

Wyraźnie wyczuwalny aromat wędzenia dymem olchowym i użytych przypraw, smak łagodnie słony.

Tradycja:

Tuczniki używane do wyrobu kiełbasy grodziskiej charakteryzują się wysoką jakością, czyli małym otłuszczeniem oraz dużą kruchością i smakowitością. W latach 70-tych ubiegłego wieku opracowano w Grodzisku Wielkopolskim recepturę tego produktu, która funkcjonuje do dziś. Kiełbasa grodziska jest delikatna w smaku o wyraźnym aromacie, który nadaje jej tradycyjne wędzenie dymem olchowym. Ze względów ekonomicznych niegdyś używaną do peklowania saletrę zastąpiono peklosolą. Dodatkowo kiełbasę grodziską wyróżnia dodatek specjalnej kompozycji przypraw naturalnych, a w szczególności gałki muszkatołowej, która ma znaczący wpływ na jej ostateczny znakomity smak. W procesie produkcyjnym kiełbasy grodziskiej nie dokonano żadnych znaczących zmian od 1977 roku i do chwili obecnej wytwarzana jest tą samą tradycyjną metodą produkcji.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.09.2018 09:16 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.09.2018 09:16 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}