W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-12 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Wygląd zewnętrzny: niewielkie pętka kiełbasy. Jelita naturalne napełnione farszem mięsnym.

Kształt:

Kształt zewnętrzny: okrągłe, cienkie pętka

Rozmiar:

Wielkość pętka: długość – ok. 25 cm, średnica – 2-2,5 cm, masa – 0,20 dag)

Barwa:

Barwa zewnętrzna jest ciemna (od czerwonego do brązowego), charakterystyczna dla wyrobów wędzonych i suszonych, powierzchnia lekko pomarszczona

Konsystencja:

Konsystencja: stała, twarda, sprężysta

Smak:

Smak swoisty dla chudej kiełbasy wieprzowej, słono-pieprzny z wyczuwalną nutką jałowca o wyraźnym zapachu wędzonego mięsa i jałowca

Dodatkowe Informacje:

Na 1 kg wytworzonej kiełbasy potrzeba zużyć 1,70 świeżego mięsa wieprzowego

Tradycja:

Od wielu stuleci kiełbasa wykonywana z wieprzowiny, była ozdobą wielkanocnego stołu we wszystkich polskich domach. W przeszłości spożywana była tylko w czasie ważniejszych świąt kościelnych i uroczystości rodzinnych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}