W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa staropolska szydłowiecka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-03-23 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Kiełbasa ma wygląd wianka, którego oba końce związane są sznurkiem. Na przekroju widoczne duże kawałki mięsa.

Kształt:

Kiełbasa kształtem przypomina spłaszczony wianek, na przekroju owal o średnicy około 40-50 mm.

Rozmiar:

Średnia wielkość pojedynczego wianka kiełbasy waży ok. 0,2-0,4 kg.

Barwa:

Barwa zewnętrza ciemnobrązowa, a na przekroju jasnoróżowa.

Konsystencja:

Dość ścisła i krucha w dotyku, lekko pomarszczona z połyskiem.

Smak:

Zapach charakterystyczny dla kiełbas wędzonych drzewem olchowym, smak dość ostry, wyczuwalne przyprawy naturalne takie jak pieprz, czosnek, gorczyca, kolendra.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Szydłowiec oraz jego okolice słynęły z chowu trzody chlewnej. Rolnicy często ubijali świnie sposobem gospodarczym i przerabiali na różnego rodzaju wyroby. Jednym ze specjałów wyrabianych na tych terenach była kiełbasa staropolska szydłowiecka.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}