W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa wiejska z Podstolic

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-11-30 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Wyrób w osłonce naturalnej z jelita cienkiego, lekko pomarszczony. Na przekroju widoczne szare oczko z galaretką.

Kształt:

Okrągły, owalny.

Rozmiar:

Kiełbasa formowana w pętka o długości 20-25 cm, średnica przekroju w granicach od 25 do 35 mm.

Barwa:

Zewnętrzna charakterystyczna dla wyrobów wędzonych tj. brązowa z różnymi odcieniami. Na przekroju barwa różowo-czerwona z szarym oczkiem w środku.

Konsystencja:

Kiełbasa krucha, lekko rozsypująca się, wilgotno-tłusta.

Smak:

Właściwy dla kiełbas niepeklowanych, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Podstolice to miejscowość położona kilka kilometrów na południe od granic Krakowa. Rzeźnictwo i masarstwo w tej miejscowości ma wielowiekową tradycję, która przekazywana była z pokolenia na pokolenie. „Mieszkańcy Podstolic w drugiej połowie XIX wieku określani byli jako handlarze świńmi które sprzedawali lokalnym rzeźnikom” (Archiwum Państwowe na Wawelu, Teki Schneidera, Schn. 1255). W pierwszej połowie XX wieku w Podstolicach znanych było dwóch rzeźników – masarzy (Księga rzemiosła polskiego, Łódź 1949), którzy prowadzili swoje zakłady oraz wielu, którzy wyrabiali wędliny dla mieszkańców.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}