W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasianka z Rajbrotu

23.11.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-11-16 w kategorii Produkty mięsne w woj. małopolskim.

Kiełbasa Swoja w słoiku z Rajbrotu

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                                           

Kiełbasa w słoiku z mięsa wieprzowego, grubo rozdrobnionego z galaretką.

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Przyjmuje kształt słoika, w którym jest przechowywana.

Wielkość

Słoik o gramaturze ok. 400 g.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Mięso barwy brunatnej, złocista galaretka.

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Miękka, dosyć smarowna.  

Smak i zapach

Charakterystyczny dla tego typu wyrobów z wyczuwalnym smakiem i zapachem użytych przypraw.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Rajbrot to wieś w Karpatach Zachodnich przynależąca do dwóch jednostek geograficznych Pogórza Wiśnickiego i Beskidu Wyspowego. Góry otaczające wieś są zalesione i otaczają ją ze wszystkich stron. Duże zalety przyrodnicze i widokowe okolicy, brak ciężkiego przemysłu, rolnictwo tradycyjne to cechy, dzięki którym wieś włączona została do obszaru chronionej przyrody Wiśnicko-Lipnickiego Parku Krajobrazowego oraz Obszaru Chronionego Krajobrazu Pogórza Wiśnickiego. Wielu mieszkańców tych terenów trudni się uprawą pól i hodowlą trzody chlewnej. Mięso pozyskiwane z tuczników wykorzystywane jest na różnego rodzaju przetwory mięsne. Utrwalanie farszu kiełbasianego poprzez obróbkę termiczną było najstarszą i najczęściej stosowaną metodą konserwacji. Przetrzymywane w chłodzie piwnic był najlepszym posiłkiem podczas ciężkich prac polowych. W latach wcześniejszych zamknięta w słoikach farsz z kiełbasy pasteryzowano w piecu chlebowym. Również i dziś, pomimo upływu czasu i mechanizacji, możemy cieszyć się tym samym smakiem wędlin w postaci farszu, pasteryzowanych w słoikach dzięki zachowaniu przepisów sprzed kilkudziesięciu lat. Obecnie kiełbasa zamknięta w słoiku – kiełbasianka doskonale sprawdza się przy wielu okazjach, a smak i aromat domowych, samodzielnie przyrządzonych wędlin w słoikach i przywołuje niepowtarzalny smak wielu pokoleń.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.11.2018 12:32 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.11.2018 12:32 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}