W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kisielica skierbieszowska z kluseczkami z mąki orkiszowej

14.08.2023

W dniu 10 sierpnia 2023 r. na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii: gotowe dania i potrawy: „Kisielica skierbieszowska z kluseczkami z mąki orkiszowej”.

Zupa jabłkowa kisielica skierbieszowska

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Kremowa zupa posypana żółto-pomarańczowym szafranem z widocznymi kawałkami jabłek podawana z kluseczkami z mąki orkiszowej

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje

Wielkość

W zależności od naczynia, w którym się znajduje

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Barwa zupy kremowa, szafran pomarańczowy

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Konsystencja półpłynna z kawałkami jabłek oraz z kluseczkami

Smak i zapach

Smak lekko słodki, przełamany smakiem cynamonu i szafranu

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Od niepamiętnych czasów babcie robiły zupę z jabłek zwaną na ziemiach skierbieszowskich „kisielicą”. Przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie i zapisywany na kartkach zeszytów z przepisami. Zupa z jabłek występowała również pod nazwą „polewka”.

Kisielica skierbieszowska z kluseczkami z mąki orkiszowej to jedna z wielu wersji zup owocowych popularnych niegdyś w Polsce. Zupę przyrządza się gotując do miękkości jabłka wraz z cynamonem, goździkami oraz anyżem, aby następnie zaprawić je mąką wraz ze słodką śmietanką i sokiem jabłkowym oraz doprawić cukrem i solą. Kisielicę skierbieszowską podaje się z kluseczkami, które robi się własnoręcznie z mąki orkiszowej, jajka oraz soku jabłkowego. Na koniec całość doprawia się szafranem.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}