W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiszka z Podstolic

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-12-07 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Wyrób w osłonce naturalnej – jelitach wieprzowych formowanych w pętka.

Kształt:

Walec na przekroju owalny.

Rozmiar:

Pętka o długości od 15 do 25 cm.

Barwa:

Charakterystyczna dla produktów podrobowych z krwią. Brunatno-czerwona z widocznymi jaśniejszymi punktami kaszy i tłuszczu.

Konsystencja:

Niezbyt ścisła, lekko rozsypująca się, wilgotno-tłusta.

Smak:

Właściwy dla wyrobów podrobowych o charakterystycznym zapachu użytych przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Rzeźnictwo i masarstwo w miejscowości Podstolice ma wielowiekową tradycję, którą przekazywano z pokolenia na pokolenie. Wyrabiane przez mieszkańców szynki, boczki, kiełbasy oraz kiszki, dostarczane były do Krakowa i stały się ich głównym źródeł utrzymania. Jednym z produktów cenionym przez smakoszy Krakowa była kiszka z Podstolic. To wyrób podrobowy, który zachwycał i nadal zachwyca swoim smakiem i aromatem. Do przygotowania kiszki dodawano przede wszystkim kaszę jęczmienną, dużo cebuli, przyprawy takie jak: majeranek, ziele angielskie, pieprz oraz płucka, krew i tłuszcz tuczników. „Krew wlewano na wrzątek, który był na spodzie garnka i należało ją tak mieszać, żeby stężała. Płucka i głowy także gotowano, a na rosole z nich gotowana była kasza. Była ona parzona na blasze i mieszana około trzy godziny. Po wyłożeniu kaszy dodawano zmielone, ugotowane wcześniej części – głowę i płucka oraz stężoną krew, a następnie doprawiano pieprzem i majerankiem” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Podstolic). Tak przygotowaną masą napełniano naturalne osłonki jelitowe i parzono około 90 minut. Po wystudzeniu batonów najczęściej kiszkę spożywano na zimno do chleba bądź podgrzaną na patelni np. do obiadu. Obecnie kiszka z Podstolic podawana jest również w formie grillowanej, dzięki czemu jej aromat i smak stał się niezapomniany nie tylko dla mieszkańców, ale także dla odwiedzających Podstolice turystów.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}