W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-08-11 W kategorii Inne produkty W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Kapelusze rydzów i krążki cebuli ułożone w kamiennych garnkach lub szklanych słojach.

Kształt:

Kapelusze rydzów owalne lub okrągłe, na przekroju elipsoidalne.

Rozmiar:

Kapelusze o średnicy 5-25 cm i grubości 0,5-1 cm.

Barwa:

Powierzchnia kapelusza miodowo-pomarańczowa, z charakterystycznymi pręgami. Na przekroju barwa intensywniejsza.

Konsystencja:

Zwarta, sprężysta, jednocześnie miękka, powierzchnia śliska.

Smak:

Kwaśno-słony, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem cebuli.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Lasy Beskidu Niskiego od zawsze obfitowały w różne gatunki grzybów jadalnych. W zależności od rodzaju, grzyby nie tylko suszono i dodawano je np. do kapusty lub żuru, ale również gotowano i smażono na maśle. Często przyrządzano z nich również zupy. Początkowo rydze spożywano jedynie pieczone na ogniu, gotowane i smażone. W okresie międzywojennym zaczęto je marynować i kisić. Teren gminy Uście Gorlickie jest obszarem, na którym rydze występują wyjątkowo obficie. Pierwsze pojawiają się już w lipcu lub sierpniu. Prawdziwe „rydzowe żniwa” występują w chłodne noce z dużą wilgotnością podłoża, które głównie przypadają na wrzesień, październik, a nawet listopad. Pierwsze przymrozki są zwiastunem najobfitszego wysypu rydzów. Ze względu na swoje walory smakowe stanowią one bazę dla wielu dań chętnie przygotowywanych przez lokalną społeczność. Do najbardziej cenionych obecnie rydzowych specjałów należą: rydze pieczone na blasze, rydze smażone na maśle albo gęsim smalcu, marynowane z dodatkiem beskidzkiego miodu, rydze po łemkowsku (zwane też po cygańsku), żur na kiszonych rydzach z ziemniakami, pasta rydzowa, smalec z rydzami i wiele innych. Jednak prawdziwym specjałem, znanym od wielu dekad, są rydze kiszone. Przepis na nie przekazywany jest wśród mieszkańców z pokolenia na pokolenie. Ci, którzy umieją kisić rydze i robią to co roku, opowiadają, że kisić nauczyli się od starszych pokoleń. W koloryt Beskidu Niskiego wpisane jest doroczne wydarzenie – „Święto Rydza”, odbywające się na przełomie września i października w Wysowej-Zdroju. Biorą w nim udział liczni miłośnicy grzybobrania, smakosze dań z rydzami, ale również wszyscy pragnący zapoznać się m.in. z historią tamtejszych uzdrowisk, sztuką ludową oraz tradycjami i zwyczajami ludności Beskidu Niskiego.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}