W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Klopsiki z pomuchla (dorsza) po kaszubsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-05-14 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Kulki ozdobione cebulą i słoniną.

Kształt:

Owalny na zewnątrz i na przekroju.

Rozmiar:

Średnica około 3-5 cm.

Barwa:

Na zewnątrz i na przekroju srebrzysto-biały.

Konsystencja:

Delikatne, soczyste i miękkie.

Smak:

Rybny, aromat przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Duża ilość ryb, różnorodność gatunków, łatwość i powszechność ich połowu, sprawiły, że na Pomorzu stały się one bardzo popularnym składnikiem codziennego i odświętnego pożywienia. W kuchni kaszubskiej wykorzystywało się wszystkie gatunki i przyrządzano je na wiele różnych sposobów. Pospolitą i często spotykaną rybą na terenach Kaszub był i jest dorsz – kaszubski „pomuchel” (Kaszëbsczi pòmùchel).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}