W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kluski białe śląskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-21 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Kluski śląskie mają średnicę 4 cm. Wyglądem przypominają małego, obranego ziemniaka. Są koloru kremowego, o gładkiej i lśniącej fakturze.

Kształt:

Kluski śląskie mają kształt spłaszczonej kulki. Na przekroju elipsy o jednolitej sprężystej konsystencji.

Rozmiar:

Kluski są nieduże, formuje się je z wcześniej przygotowanego ziemniaczanego ciasta. Wielkość zależy od upodobań domowników, przeciętna kluska śląska ma średnicę 4 cm.

Barwa:

Zarówno surowe, jak i ugotowane kluski mają kolor od jasnokremowego do prawie żółtego, w zależności od odmiany ziemniaków i koloru żółtka jajka. Surowe ciasto jest matowe, natomiast ugotowane kluski są lśniące.

Konsystencja:

Konsystencja gotowego wyrobu jest miękka, sprężysta, lekko lepka, jednocześnie delikatna.

Smak:

Kluski mają lekko wyczuwalny smak ziemniaka, są jednak bardziej delikatne i wykwintne. Kluski śląskie mają zapach mleczno-ziemniaczany.

Dodatkowe Informacje:

Każda odmiana ziemniaków nadaje się do wyrobu klusek. Od smaku ziemniaków w dużym stopniu zależy smak klusek. Istotne jest, aby ziemniaki przeznaczone do wyrobu ciasta na kluski śląskie nie były przegotowane.

Tradycja:

W odległych czasach, gdy tworzyły się podstawy śląskiej kuchni, na Śląsku nie żyło się bogato. Zdarzały się lata prawdziwych klęsk głodowych. Ludzie żyli tu zawsze bardzo oszczędnie. „Swoje musiało styknąć”, mówiło się na Śląsku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}