W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kluski z tarcinami

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-09-23 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

kluski z tarcinami

Wygląd:

Pofałdowane, lekko lśniące kluski. Na przekroju widoczne warstwy ciasta i farszu.

Kształt:

Romby, w przekroju spłaszczone prostokąty z farszem w środku.

Rozmiar:

Boki rombów około 4 cm o wysokości 1,5-2 cm.

Barwa:

Zewnętrzna barwa jasnokremowa. Na przekroju widoczne jasnokremowe ciasto i jasnoszary farsz.

Konsystencja:

Ciasto miękkie i sprężyste. Farsz miękki.

Smak:

Wyczuwalny smak ciasta makaronowego i tartych ziemniaków z okrasą z cebulki.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Goleniowy to wieś w gminie Szczekociny, leżącej na pograniczu dwóch województw: śląskiego i świętokrzyskiego. Do roku 1975 należały do województwa kieleckiego. Wieś położona jest na granicy Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej i Niecki Nidziańskiej.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:25 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:25 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}