Kluski ziemniaczane z białym serem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-07-18 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Nieregularne, poszarpane kluski ziemniaczane z dodatkiem krowiego sera białego oraz skwarek ze słoniny.
Kształt:
Niejednorodny, owalny o różnej grubości i długości. Dodatek sera białego w postaci rozdrobnionych, niejednorodnych kawałków.
Rozmiar:
Kluski ziemniaczane nie mniejsze niż 1 cm, nie przekraczają 10 cm długości, grubość w najszerszym miejscu nie przekracza 2 cm.
Barwa:
W zależności od rodzaju ziemniaków od kremowo-szarej do jaśniejszej. Ser biały, skwarki koloru złocisto-brązowego.
Konsystencja:
Elastyczna, zwarta, średnio twarda.
Smak:
Ziemniaczany z wyczuwalnym posmakiem sera białego oraz skwarek.
Tradycja:
O popularności ziemniaków zwanych na Kujawach Zachodnich pyrami bądź kartoflami świadczą wzmianki w różnych opracowaniach dotyczących pożywienia: „Jednak kartofle na (…) Kujawach od końca XIX wieku należy uznać za podstawowy artykuł spożywczy. W każdej kuchni (…) obiad bez kartofli był nie do pomyślenia” (Z. Przybylak, „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki”, Poznań 2005). Z ziemniaków przygotowywane były kluski ziemniaczane, które zazwyczaj podawano w dni postne, bądź stanowiły podstawowe danie obiadowe. Potrawa ta, ze względu na łatwość przygotowania i dostępność podstawowego składnika, jakim są ziemniaki spowodowała, że spożywane były i są do dziś bardzo często. Cechą charakterystyczną klusek ziemniaczanych jest użycie tylko tartych na drobnej tarce surowych ziemniaków, bez domieszki gotowanych jak to jest w przypadku kuchni w innych regionach. Dodatkowo do klusek ziemniaczanych dodawany jest biały krowi ser oraz skwarki słoniny, co nadaje daniu aromatyczny zapach i unikalny smak. Sposób przygotowania pozostał niezmienny i można go odnaleźć w publikacjach związanych z kuchnią Ziemi Kujawskiej. „Kluski ziemniaczane z serem: składniki: 1 kg ziemniaków, ½ kg sera, 20 dag boczku, 1 duża cebula, sól, mąka, 1 jajko. Wykonanie: ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać jajko, mąkę do gęstości, sól i wymieszać. Do gotującej, osolonej wody kłaść łyżką kluski. Na patelni usmażyć z boczku skwareczki, dodać cebulkę. Kluski wymieszać z pokruszonym białym serem i skwarkami” (D. Kalinowska, „Gzik, żur i prażucha – Tradycje Kuchni Kujawskiej”, Włocławek 2014). Kluski ziemniaczane przygotowywane są także w wersji z jajkiem zamiast białego sera, a jako dodatek podawana jest kwaśna kapusta i chłodne krowie mleko.
- Ostatnia modyfikacja:
- 16.07.2018 10:03 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 16.07.2018 10:03 Sławomir Mucha