W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kodeks Etyki Żywnościowej – pieniądze to nie wszystko

20.04.2020

– Pieniądze to nie wszystko. Pracujmy uczciwie i nie oszukujmy się wzajemnie. To podstawowe założenie Kodeksu Etyki Żywnościowej – mówi minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Infografika - Kodeks Etyki Żywnościowej

Dokument został podpisany miesiąc temu przez Ministra Rolnictwa i rozwoju wsi, delegata Konferencji Episkopatu ds. Polskich Przetwórców Żywności biskupa Piotra Sawczuka oraz przewodniczącego Sekcji Przemysłu Spożywczego Polskiego Forum ISO 9000 Janusza B. Berdowskiego.

– Różne środowiska, i rolnicze, i nawet kościół katolicki mówią, że nie można dalej tolerować wzajemnego oszukiwania się przy produkcji żywności. Ta żywność, która ludzi ma leczyć, ma budować ich zdrowie, ich siły, bywa żywnością, która nie odpowiada standardom. Zdarza się to także u rolników – to jest dla mnie, to jest na sprzedaż. Tak być nie powinno. To jest rzecz niedopuszczalna – podkreśla minister.

Szef resortu rolnictwa zwraca uwagę, że większość żywności jest bardzo dobrej jakości. Zdarza się jednak, że niektóre składniki, dodawane w procesie przetwórczym, psują tę żywność, a nie ją poprawiają.

– Dlatego przygotowaliśmy Kodeks Etyki Żywnościowej. Jest to efekt wielu lat prac i podpisaliśmy dokument – poinformował minister.

Dokument wspierają najważniejsze osoby w państwie, a Prezydent Andrzej Duda objął go honorowym patronatem.

– Jest to swego rodzaju apel, aby nie oszukiwać się wzajemnie, by płacić uczciwie, by nie opóźniać terminów płatności, szanować partnera, z którym współpracujemy. Postępować tak, żeby ten cały łańcuch „od pola do stołu” był  łańcuchem uczciwym – dodaje minister Jan Krzysztof Ardanowski.

– Etyka to jest po prostu uczciwość. Nie powinniśmy się oszukiwać, bo wspólnie razem mamy obowiązek dostarczać konsumentom dobrą żywność, która będzie budowała ich siły. Natomiast najczęściej na oszukiwaniu cierpią rolnicy. Widać to np. dziś – za podwyżki cen żywności obwiniani są właśnie rolnicy – mówi minister.

Kodeks Etyki Żywnościowej został już dostarczony do rolników oraz do zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, aby każdy mógł się z nim zapoznać. 

Materiały

Do pobrania
Kodeks​_etyki​_żywnościowej.pdf 1.27MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.04.2020 14:47 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
21.04.2020 14:33 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}