W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kołacz jurajski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-07 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Otok z ciasta drożdżowego. Nadzienie nałożone w kształcie różyczek – pięć różyczek sera, trzy różyczki maku, wszystko posypane kruszonką. Całość delikatnie oprószona cukrem pudrem.

Kształt:

Okrągły.

Rozmiar:

Średnica 18-19 cm, waga 350 g, grubość – w najszerszym miejscu 4 cm.

Barwa:

Otok od złocistego do jasnobrązowego, kruszonka delikatnie przyrumieniona. Ser koloru złocistego, mak – ciemny od grafitu do czerni. Ciasto kremowo-żółte, na przekroju widoczne złote skórki kołacza, zaś warstwa sera koloru jasnożółtego oraz maku o ciemnej barwie.

Konsystencja:

Właściwa dla ciasta drożdżowego, miękisz po naciśnięciu wraca do pierwotnego kształtu, ser – dobrze zmielony bez grudek, lekko wilgotny, mak – gładki, dobrze zmielony.

Smak:

Typowy dla tradycyjnego cukierniczego pieczywa drożdżowego, pszennego bez polepszaczy i konserwantów z lekkim posmakiem i zapachem wanilii. Ser – lekko słodki, niekwaśny, mak – lekko słodki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kołacz jurajski lub kołocz to ciasto weselne lub świąteczne, bardzo popularne w dawnej szlacheckiej Polsce. Jego nazwa pochodzi od kształtu, w jakim było ono pieczone. Potwierdza to Aleksander Brückner w „Encyklopedii staropolskiej”: „Kołacz, ciasto obrzędowe, nazwane od kształtu kołowego (gdy „baby” osiadały, a placki się rozkładały)”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}