W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kompot z jabłek z Radziwiłłowa

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-11-09 w kategorii Napoje w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Płyn o kolorze słomkowo-złocistym, z kawałkami owoców.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Słomkowo-złocista.

Konsystencja:

Płynna, z kawałkami owoców.

Smak:

Słodki, a jednocześnie lekko kwaskowy, zapach świeżych jabłek z aromatem cynamonu.

Tradycja:

Jabłko jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych owoców w Polsce. „Rodziny jabłkowatych (…), pestkowatych (…) i agrestowatych (…) zapełniają nasze sady. Do pierwszej należą wszystkie gatunki grusz i jabłoni” (Ł. Tatomir, „Geografia ogólna i statystyka ziem polskich”, Kraków 1868).

W okolicach Skierniewic już na początku XX wieku istniało wiele sadów: „W Nieborowie mamy już trzech włościan trudniących się dzierżawą sadów” („Ogrodnik Polski” nr 20, Warszawa 1902). W Radziwiłłowie prawie przy każdym domu był niewielki sad, w którym rosły antonówki i kosztele.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.12.2022 15:20 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 11:17 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}