W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konfitura różana z Końskowoli

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-06-24 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Utarta masa z płatków róż, cukru oraz soku z cytryny.

Kształt:

W zależności od opakowania.

Rozmiar:

W zależności od opakowania.

Barwa:

Intensywna, ciemnobordowa, amarantowa.

Konsystencja:

Gęsta masa.

Smak:

Intensywny różany.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia wytwarzania konfitury z płatków róży związana jest z Końskowolą, której to mieszkańcy od wielu pokoleń uprawiają róże zarówno dekoracyjne, jak i smakowe. Najczęściej na tych terenach uprawiana jest róża pomarszczona (Rosa rugosa) o kwiatach różowych i mocno pachnących. Ponadto jedna z opowieści głosi, że na obrazie Świętej Anny z Najświętszą Maryją Panną i Dzieciątkiem Jezus, który znajduje się w kościele św. Anny w Końskowoli, trzymany przez Maryję kwiat to właśnie róża stulistna Rosa centifolia L, uprawiana na plantacjach w gminie Końskowola. Niektórzy mieszkańcy uważają, że w taki symboliczny sposób zainicjowana została hodowla róż w tym regionie, a Matka Boża otacza tutejszych producentów szczególną opieką.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}