W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kornickie jaja faszerowane

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-10-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Połówki jaja kurzego napełnione farszem, przysmażone na patelni.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

W zależności od ilości użytych jaj.

Barwa:

Złota z prześwitem zielonego szczypiorku.

Konsystencja:

Gęsta, zwarta.

Smak:

Smażonych jaj z nutą zielonego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kornickie jaja faszerowane to tradycyjna potrawa wschodnich terenów Mazowsza. Od połowy XV wieku na terenach Kornicy osiedlali się zarówno przybysze z Mazowsza, Litwy, jak i z południowej i północnej Rusi. Przynosili ze sobą odrębne zwyczaje ludowe, religijne i kulturowe, które po latach przerodziły się we wspólną kulturę kornicką. Kultura kornicka to również specyficzna kuchnia, która jest połączeniem różnych tradycji i smaków. W gminie Kornica bardzo popularne były potrawy z jaj, w tym jaja faszerowane, przygotowywane pod różnymi postaciami, m.in. z dodatkiem grzybów, mięsa, warzyw i ziół.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}