W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kozi ser twarogowy z Cegłowa

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-05-31 w kategorii Produkty mleczne w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Jednolita stożkowa masa.

Kształt:

Trójkątny, na przekroju prostokątny.

Rozmiar:

Waga: 10 dkg, 30 dkg, 50 dkg.

Barwa:

Śnieżnobiała.

Konsystencja:

Delikatna, miękka.

Smak:

Typowy dla tego typu serów.

Tradycja:

Kozy rozpowszechniły się w Europie w okresie wędrówek ludów m.in. Celtów oraz Germanów przemieszczających się na zachód. Dało to początek chowu tych zwierząt w krajach środkowo- i zachodnioeuropejskich. Serowarstwo zaś wzięło swój początek z konieczności ekonomicznego wykorzystania nadwyżek mleka, toteż w różnych krajach rozwinęły się rozmaite sposoby wytwarzania serów. Choć na przestrzeni wieków było ich coraz więcej i wciąż doskonalsze, to niektóre tylko przetrwały niezmienione do dnia dzisiejszego. Według starych i nowych receptur produkuje się obecnie wiele przeróżnych gatunków sera koziego. Od łagodnych do bardziej pikantnych, ostrych i słonych z ich pełną gamą zapachowo-smakową. Przy produkcji sera koziego należy przestrzegać zasad higieny, aby obce zapachy nie zdominowały specyficznego zapachu i smaku sera.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 12:15 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 12:15 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}