W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kozienicki ogórek kiszony

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-02-08 w kategorii Warzywa i owoce w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Ogórki długie, proste z charakterystycznymi brodawkami na skórce. Na przekroju komory nasienne bez pustych przestrzeni.

Kształt:

Kształt cylindryczny, podłużny, na przekroju owalny.

Rozmiar:

Długość od 6 do 12 cm, średnica od 2 do 5 cm.

Barwa:

Jasnozielona lub ciemnozielona z jasnymi smugami. Po ukiszeniu oliwkowozielona.

Konsystencja:

Zwarta, twarda i jędrna w dotyku.

Smak:

Kwaśny, wyrazisty, orzeźwiający z charakterystycznym posmakiem użytych przypraw: kopru, chrzanu i czosnku.

Tradycja:

Uprawa ogórków na Powiślu Kozienickim to tradycja wielopokoleniowa. Najstarsi mieszkańcy pamiętają, że ogórki były uprawiane już w latach międzywojennych. Na większą skalę uprawę rozpoczęto po II wojnie światowej. Najwięcej ogórków uprawiano na ziemiach w lewej części starorzecza Wisły. Wiele opracowań podaje, że dawniej mieszkańcy Powiśla Kozienickiego za podstawę wyżywienia, obok kaszy i pieczywa, mieli wyprodukowane przez siebie na polach surowe warzywa i owoce, a także robione z nich przetwory, w tym ogórki kiszone. Tradycja kiszenia ogórków przetrwała do dzisiaj. Gwarancją specyficznego smaku i aromatu kiszonych ogórków kozienickich jest unikalna receptura, która oparta jest głównie na zastosowaniu odpowiednich przypraw i dodatków. Jego niepowtarzalne walory smakowe, wynikają z cech doskonałego surowca. Doskonałe warunki klimatyczne (starorzecze Wisły) oraz zachowanie starych, rodzinnych receptur, a także tradycyjne metody produkcji umożliwiły produkcję ogórka, który jest szczególnie pielęgnowany jako główne źródło dochodów mieszkańców od wielu pokoleń. Obecnie plantacje ogórków zajmują ok. 400 ha na gruntach około 500 gospodarstw. Na przestrzeni lat bardziej unowocześniony został sposób przygotowania warzyw do produkcji produktu finalnego. Sam proces kiszenia ogórków, technologia i receptura nie uległy zmianie. W 2002 roku w Piotrkowicach, gdzie znajduje się centrum upraw ogórka zorganizowano po raz pierwszy „Dni Ogórka – Powiśle 2002”. Od tego czasu to wydarzenie plenerowe organizowane jest cyklicznie w lipcu każdego roku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 12:28 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 12:28 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}