W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Koziołki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-11-30 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Niewielkie ciastka o wypukłych bokach, puste w środku.

Kształt:

Trójkątny lub czworokątny (romb lub trapez). Ciastka z wypukłymi bokami, na przekroju owalne.

Rozmiar:

Długość jednego ciastka ok. 7 cm, szerokość ok. 5 cm, wysokość ok. 3 cm.

Barwa:

Złocisto-brązowa z białą posypką. Na przekroju kremowo-żółta z ciemniejszą obwódką.

Konsystencja:

Ciasto puszyste, gąbczaste z widocznymi pęcherzykami powietrza. Chrupiąca, przypieczona skórka.

Smak:

Smak i zapach świeżego pieczywa z wyczuwalną domieszką smażonego tłuszczu, a także słodkim posmakiem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Koziołki zwane także koziołkami z Sielsowic, sielsowiokami czy czaskaczami to ciastka o charakterystycznym kształcie rombu, trapezu lub trójkąta przygotowywane na terenie Małopolski we wsi Siedliszowice. Swoją nazwę wzięły od formy, która przypomina rogi kozie, a także od miejscowości, w której powstał przepis. Receptura przygotowywania ciastek, jak wspominają mieszkańcy, znana była już w latach 20-30 XIX wieku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}