W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Księżacka szynka jajeczna

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-11-04 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim.

Wygląd:

Zapieczona masa przygotowana z szynki wieprzowej z jajkami, cebulą oraz przyprawami.

Kształt:

W zależności od formy, w której jest pieczona.

Rozmiar:

W zależności od formy, w której jest pieczona.

Barwa:

Żółto-brązowa.

Konsystencja:

Stała.

Smak:

Wyraźny, mięsny, zapach pieczonego mięsa.

Tradycja:

Dawniej produkty żywnościowe przygotowywane na polskiej wsi cechowała duża prostota i skromność. Związane to było z ciężką pracą na wsi, która zabierała dużo czasu, którego brakowało na przygotowywanie skomplikowanych i wykwintnych potraw. Do przyrządzania potraw wykorzystywano najprostsze i najbardziej popularne składniki, głównie dostępne z własnych gospodarstw. Takimi produktami była szynka wieprzowa oraz jaja kurze. Z tych prostych składników mieszkańcy terenu łowickiego wytwarzali smaczne i sycące potrawy. Jedną z nich jest księżacka szynka jajeczna. To danie przygotowywane z jajek, szynki wieprzowej, cebuli z dodatkiem przypraw naturalnych tj. pieprzu czarnego i soli. Pierwszym etapem wyrobu szynki jajecznej jest ugotowanie szynki wieprzowej oraz części jajek na twardo. Następnie produkty są krojone na mniejsze kawałki i mieszane ze sobą. Kolejnym krokiem jest dodanie reszty surowych jaj, cebuli oraz przypraw. Wszystko razem jest mieszane i przekładane do odpowiedniej formy. Tak przygotowana gęsta masa zapiekana jest około godziny. Księżacka szynka jajeczna jest produktem znanym od ponad pięćdziesięciu lat. Należy ona do produktów regonu łowickiego, jednak przypisuje jej się pochodzenie z trzech gmin sąsiadujących ze sobą, tj. Gmina Kocierzew, Zduny, Chąśno. Receptura szynki jajecznej była przekazywana ustnie z pokolenia na pokolenie, a przygotowywano ją zazwyczaj podczas Świąt Wielkanocnych. Obecnie potrawa ta prezentowana jest na targach związanych z żywnością lokalną oraz na innych uroczystościach promujących region.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.10.2018 13:06 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
09.10.2018 13:06 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}