Kujawskie pierogi z serem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-09-14 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Ciasto z farszem przygotowanym z białego twarogu.
Kształt:
Półksiężyce.
Rozmiar:
W zależności od wielkości wykrawanych krążków.
Barwa:
Ciasto jasne, farsz lekko kremowy.
Konsystencja:
Ciasto delikatne, miękkie. Farsz gęsty o kremowej konsystencji.
Smak:
Ciasto lekko słone. Farsz o zapachu sera białego.
Tradycja:
Kujawska kuchnia od wielu lat słynie z przeróżnych potraw przygotowywanych na bazie lokalnych surowców. Jednym z takich produktów są kujawskie pierogi z serem. Mąka pszenna, która jest głównym składnikiem ciasta na pierogi pozyskiwana jest z gospodarstw kujawskich gospodyń, mleko na ser zaś od okolicznych hodowców bydła. Sposób przygotowania pierogów z serem rozpowszechniany był podczas spotkań różnych organizacji społecznych, np. kół gospodyń wiejskich, gdzie następowała wymiana doświadczeń. Na Kujawach pierogi z serem królują na stołach od wielu pokoleń. Przygotowanie pierogów jest dość pracochłonne i wymaga dużej zręczności przy wyrobie zarówno samego ciasta jak i zwijania w niego farszu. „Trzeba dobrze skleić brzegi i uważać, żeby się ser nie dostał między brzegi ciasta. Taki warkoczyk się robi z ciasta na około. No i nie za dużo wrzucać na raz do wrzątku przy gotowaniu i mieszać, żeby nie przywarły do dna” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Bądkowo). Kujawskie pierogi z serem spożywane są zazwyczaj ze skwarkami ze słoniny, a także ze śmietaną i cukrem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 12:31 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 12:31 Sławomir Mucha