W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kukiełka podegrodzka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-09-15 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Kukiełka podegrodzka to podłużna, pięknie ukształtowana, wysoka plecionka z drożdżowego ciasta ozdobiona z wierzchu plecionymi warkoczami układanymi w warstwy i wzorami z ciasta. Skórka dolna przypieczona, górna brązowa, gładka, lśniąca przyozdobiona różnego rodzaju wzorami z ciasta.

Kształt:

Kształt zewnętrzny podłużny, w części środkowej wysoki, sklepiony i szerszy. Na końcach kukiełki wyraźnie zwężony i niższy. Na przekroju poprzecznym kształt owalny, płaski od spodu, półokrągły. Na przekroju podłużnym kształt łukowaty, rozszerzający się w środku kukiełki, a zwężający przy końcach.

Rozmiar:

Długość: około 1,5 metra; wysokość: około 30 cm, szerokość: 0,5 m. Waga po wypieku około 10 kg.

Barwa:

Górna skórka lśniąca i brązowa, przyozdobiona wyraźnie widocznymi wzorami z ciasta w tym samym kolorze. Na przekroju cienkie brązowe obrzeżenie ze skórki. Miękisz jasny, biały lub od lekko żółtawego do mocno żółtego. Kolor zależy od koloru żółtek jaj oraz od tego czy użyto do wypieku szafranu czy nie. Widoczna porowata struktura ciasta drożdżowego.

Konsystencja:

Bułka gładka, skórka chrupka, ściśle przylegającą do miękiszu. Miękisz elastyczny i puszysty z widocznymi przestrzeniami powietrznymi.

Smak:

Smak słodkawy do mocno słodkiego. Zapach charakterystyczny dla tego rodzaju pieczywa – pieczywa pszennego i wyrobów drożdżowych.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kukiełka podegrodzka jest tradycyjnym wypiekiem, nierozerwalnie związanym z jednym z ciekawszych i bardziej oryginalnych zwyczajów lachowskich zwanych „wiązowinami”. Jest to pieczywo obrzędowe. Kukiełka podegrodzka to podłużna, pięknie ukształtowana, wysoka plecionka z drożdżowego ciasta ozdobiona z wierzchu plecionymi warkoczami układanymi w warstwy i wzorami z ciasta. Skórka dolna przypieczona, górna brązowa, gładka, lśniąca przyozdobiona różnego rodzaju wzorami z ciasta. Miękisz ma kolor od kremowego do żółtego w zależności od użytych do wypieku dodatków, np. szafran. Smak słodki. Jak sama nazwa wskazuje wypiek ten pochodzi z Podegrodzia – wsi z kasztelańskim rodowodem, będącej centrum kultury ludowej regionu Lachów Sądeckich.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}