W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kukle kaszubskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-18 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Miąższ jabłka otoczony polukrowanym ciastem.

Kształt:

Kulisty, spłaszczony, w przekroju kształt elipsy.

Rozmiar:

Średnica około 8-12 cm.

Barwa:

Ciasto barwy złotej z białym miąższem jabłka.

Konsystencja:

Miękka, lekko sprężysta.

Smak:

Słodki smak drożdżowego ciasta z kwaskowatym jabłkiem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„Kukla mały, zwykle okrągły bochenek chleba upieczony, najczęściej z resztek ciasta, kukiełka”.( Bernarda Sychta, „Słownik gwar kaszubskich na tle kultury ludowej”, 1968).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}