W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kwas chlebowy sapieżyński kodeński

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-08-03 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Ciecz koloru od złotego do ciemno brązowego.

Kształt:

Ciecz.

Rozmiar:

W butelkach o wielkości 0,5 litra.

Barwa:

Barwa od złotego do ciemno brązowego.

Konsystencja:

Ciekła.

Smak:

Słodkawy z delikatną esencją goryczy, pachnie ziarnem zboża i rodzynkami.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu: 0,7-2,2% objętości alkoholu.

Tradycja:

Tradycja wyrobu kwasu chlebowego łączy się ściśle z przybyciem rodu Sapiehów na tereny Kodnia, kiedy to Jan Sapieha bierze w posiadanie dobra kodeńskie słynące z młynarstwa: „Władysław Jagiełło zostawszy królem Polski chcąc zjednać sobie członków najbliższej, a zwaśnionej rodziny podarował Kodeń jednemu ze swych przyrodnich braci – Sapieże. Okolice Kodnia należały wówczas do czterech braci Raszyców, którzy na Bugu posiadali swe dziedziczne młyny. Jan Sapieha upodobał sobie te strony i zakupił od Raszyców owe młyny i ich 24 wioski wraz z poddanymi chłopami” (Franciszek Jagiellak, Historia Kodnia wyd. drugie na prawach rękopisu, Kodeń n/Bugiem 1972). Wedle ludowego przekazu wtedy to po raz pierwszy właściwości i smak kwasu chlebowego opuściły wiejską chatę i zawitały na szlacheckich dworach jako niezawodne leki na dręczące po sutych ucztach dolegliwości. Nie znaczy to, że kwas stał się tylko napojem leczniczym, nadal był najlepszym napojem dla spragnionych żniwiarzy, o czym mówi ludowa przyśpiewka:

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}