W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Lipówka kornicka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-05-14 w kategorii Napoje w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Klarowna ciecz.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnożółta.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Zapach kwiatu lipy i miodu. Smak słodko-ziołowy.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu od 35% do 45%. Kwiat lipy musi być zebrany w pełni kwitnienia w słoneczny dzień.

Tradycja:

Pierwsze wzmianki o sposobach przygotowywania nalewek sięgają XVIII wieku. Nalewki były specjałem wytwarzanym zarówno na dworach szlacheckich, jak również pośród mieszkańców małych wsi. Do produkcji wykorzystywano owoce i zioła z ogrodów, z pobliskich pól i lasów. W początkowym okresie wytwarzania, nalewki przechowywano w dębowych beczkach w chłodnych pomieszczeniach, później w słojach i gąsiorach ze szkła. Od wieków sposoby wytwarzania nalewek niewiele się zmieniły.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 11:23 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 11:23 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}