W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ludwińskie prosię pieczone faszerowane

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Całe prosię pieczone.

Kształt:

Całe prosię.

Rozmiar:

Waga od 20 kg do 120 kg, długość 30-130 cm, szerokość 15-60 cm, wysokość 10-50 cm.

Barwa:

Złocisto, jasno szara skóra. Mięso jasno różowe.

Konsystencja:

Soczyste i kruche mięso.

Smak:

Smak pieczonego mięsa wieprzowego z wyczuwalnym aromatem użytych przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Ludwińskie prosię to prosię pieczone w całości faszerowane kaszą gryczaną. Subtelny smak i aromat mięso uzyskuje dzięki zastosowaniu ziół, których używa się do przygotowania zalewy peklowej: liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek, bazylia, kolendra, majeranek, gorczyca biała oraz warzywa.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}