W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Malinówka nadwisłocka

11.05.2023

W dniu 09 maja 2023 roku na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii: napoje (alkoholowe i bezalkoholowe): „malinówka nadwisłocka”.

malinówka nadwisłocka

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Klarowny płyn

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Przyjmuje kształt naczynia

Wielkość

W zależności od wielkości butelki

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Intensywnie czerwony kolor

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Płynna, lepka

Smak i zapach

Słodki, charakterystyczny dla nalewki malinowej

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Malinówka nadwisłocka to rodzaj nalewki a dokładniej wyciągu alkoholowego z owoców maliny, sporządzonego w procesie maceracji, czyli procesu zalania malin alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia smaku oraz aromatu znajdującego się w owocach. Maceracja  w cukrze trwa kilka tygodni. Po zmacerowaniu odcedza się alkohol, a owoce zasypuje cukrem i odstawia w ciemne miejsce, aby owoce puściły sok. Otrzymany sok miesza się z alkoholem pozostałym po maceracji owoców i powstaje malinówka nadwisłocka. Gotowa nalewka jest klarowna, jako że wszelkie zanieczyszczenia oddziela się przy odcedzaniu owoców a w smaku dominuje bogaty aromat malin.

Jeszcze w latach 50 w Łukowej malinówkę pito w celach leczniczych, miała zapobiegać przeziębieniom i bólom żołądkowym. Z czasem stała się alkoholem podawanym podczas świąt i ważnych uroczystości rodzinnych. Do dziś sięgają po nią kobiety, które traktują ją jako alternatywę w stosunku do mocniejszych alkoholi. Receptura przygotowywania malinówki przekazywana była i jest z pokolenia na pokolenie.

{"register":{"columns":[]}}