W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Małopolski miód spadziowy

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-01-29 W kategorii Miody W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Gęsta substancja płynna lub substancja stała o szarym, brązowym lub czarnym zabarwieniu

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia

Rozmiar:

W zależności od wielkości opakowania detalicznego lub hurtowego

Barwa:

Od szarozielonkawej, przez brązową, po czarną

Konsystencja:

Płynna (patoka) i stała – skrystalizowana (krupiec); w postaci płynnej odznacza się dużą lepkością i gęstością

Smak:

Smak: łagodny, żywiczny, mało słodki;

Dodatkowe Informacje:

Miód oferowany jest do sprzedaży w opakowaniach detalicznych oraz hurtowych (bańkach i beczkach), a także w postaci miodu plastrowego (sekcyjnego). Miód nie podlega jakimkolwiek zabiegom zmieniającym jego naturalny skład, a także nie jest podgrzewany do temperatury powyżej 40oC.

Tradycja:

Miód spadziowy występował i był pozyskiwany od niepamiętnych czasów na terenie obecnego województwa małopolskiego, głównie w jego południowej, zalesionej części, tzn. na Pogórzu, w Beskidach, Gorcach, Pieninach i Tatrach.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}