W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Marchew krychano

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-02-06 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. kujawsko-pomorskim.

marchew krychanko

Wygląd:

Gęsta masa z widocznymi kawałkami mięsa.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Ciemno-pomarańczowa.

Konsystencja:

Miękka, niejednorodna masa z kawałkami mięsa np. boczku lub żeberek.

Smak:

Smak gotowanej marchwi z posmakiem zasmażki, usmażonej cebuli oraz mięsa wieprzowego.

Tradycja:

Marchew to warzywo, które gościło na kujawskim stole nie tak często jak kapusta, groch czy szablok (fasola), ale nie mogło jej zabraknąć przy kiszeniu kapusty, marmoladach z marchwi czy daniach jednogarnkowych. Takim daniem była marchew tłuczona, zwana na Kujawach Zachodnich krychaną. Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi. Od czasownika krychać powstał rzeczownik krychol, który określa narzędzie do krychania, niektórzy do krychania używają tłuczka i wtedy marchew krychana zwana jest tłuczoną. Przepis znajduje się w książce pt. „Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego” autorstwa Pani Grażyny Szelągowskiej: „1 kg marchwi, 60 dag ziemniaków, 30 dag boczku, cukier, sól, wody tyle, aby pokryła marchew. Osączoną, umytą marchew kroimy w kostkę, zalewamy wrzącą wodą, wkładamy boczek w całości, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i razem gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa tłuczemy na miazgę tłuczkiem do ziemniaków, boczek kroimy na plasterki, dodajemy do utłuczonych warzyw”. Potrawa przygotowywana była w dwóch wersjach: postna i mięsna. Postna robiona była na piątkowy obiad, zaś wersja mięsna gościła od święta po świniobiciu. Obecnie marchew z mięsem często gości na stołach mieszkańców Kujaw, zaś wersja postna praktycznie już nie funkcjonuje. Marchew krychano podawana może być jako dodatek do klusek ziemniaczanych, pyz, ziemniaków lub jako danie główne.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.09.2018 12:33 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
21.09.2018 12:33 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}