W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Masło ekstra z Michowa

05.06.2019

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-05-31 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. lubelskim.

Masło_ekstra_z_Michowa

Wygląd:
Produkt jednolitej, zwartej masie, starannie uformowanej

Kształt:
Kostka w kształcie prostopadłościanu

Rozmiar:
Kostka 200g

Barwa:
Barwa jednolita, jasnożółta

Konsystencja:
Jednolita, zwarta

Smak:
Czysty, lekko kwaśny, mleczny z delikatnym posmakiem pasteryzacji

Tradycja:
Gmina Michów w województwie lubelskim ma charakter typowo rolniczy.  Miejscowość graniczy z obszarami chronionymi – Natura 2000 i „Pradolina Wieprza”.
Od wieków kultywowana jest w tym regionie hodowla bydła mlecznego, tradycyjnie wypasanego na pastwiskach lub wybiegach zagrodowych, dzięki któremu produkcja wyrobów mlecznych mogła opierać się o najwyższej jakości surowiec.

Masło ekstra z Michowa uzyskiwano z mleka pełnego poprzez odwirowanie otrzymując  ukwaszoną śmietankę, ubijaną w specjalnym naczyniu zwanym kierznią, aż do otrzymania zbitej masy płukanej zimną wodą. Uzyskane masło pakowano w beczki lub ręcznie formowano w kostki zawijane w pergamin i sprzedawano w okolicznych sklepach.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
14.08.2019 09:09 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
05.06.2019 10:31 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}