W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Masło krzepickie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-02-06 W kategorii Oleje i tłuszcze w województwie śląskim

masło krzepickie

Wygląd:

Jednolita masa bez widocznych kropel wody.

Kształt:

W zależności od uformowania masła: osełka lub kostka w kształcie prostopadłościanu.

Rozmiar:

Masa netto dla kostki – 200 g, dla osełki – 500 g, bloki – 20 kg.

Barwa:

Naturalna, lekko kremowa, jednolita w całej masie.

Konsystencja:

Jednolita, zwarta, smarowna.

Smak:

Kwaskowaty, mleczny, lekki posmak pasteryzacji.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Tradycje wytwarzania masła krzepickiego sięgają 1914 roku, kiedy to w Krzepicach powstała spółdzielnia mleczarska. Z mleka, które dostarczali rolnicy, mleczarnia (dawna nazwa maślarnia) odwirowywała śmietanę, a chude mleko rolnicy zabierali z powrotem. Z odwirowanej śmietany produkowano masło, które sprzedawano w Krzepicach i okolicznych wsiach oraz zawożono do sklepów PSS „Jedność” w Częstochowie. Masło krzepickie kupowali również inni kupcy z Częstochowy.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:34 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:34 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}