W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Masło z Hajnówki

19.10.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-10-08 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. podlaskim.

masło z Hajnówki

Wygląd:

Starannie uformowana bryła masła, powierzchnia masła sucha i gładka.

Kształt:

Kostka lub osełka.

Rozmiar:

Kostka 200g, osełka 250g lub 300g.

Barwa:

Lekko żółta, jednolita w całej masie.

Konsystencja:

Zwarta, smarowna, lekko mazista, dopuszcza się lekko twardą.

Smak:

Czysty, lekko kwaśny, wyczuwalny zapach i posmak pasteryzacji.

Tradycja:

Hajnówka to niewielkie miasto położone na obrzeżach Puszczy Białowieskiej, która zajmuje 1/3 powierzchni powiatu hajnowskiego oraz w okolicach Puszczy Knyszyńskiej. Są to tereny mało uprzemysłowione. Znaczną część tego obszaru zajmują naturalne łąki o wyjątkowo bogatej różnorodności traw i ziół, nie spotykanej na terenach w innych regionach. W powiecie hajnowskim oraz w przyległych powiatach w gospodarstwach istnieją wielopokoleniowe tradycje hodowli bydła mlecznego. Niegdyś każda gospodyni we własnej zagrodzie wyrabiała masło w tak zwanych masłobojkach lub masłobijkach. Mleko trzymało się w glinianych garnkach, a później w konewkach z kranikiem i szybką, która ułatwiała oddzielenie mleka od śmietany, z której powszechnie wyrabiano masło. Masło z Hajnówki – czy to do dziś wytwarzane przez niektórych mieszkańców, czy też wyprodukowane z użyciem urządzeń w zakładzie – zachowuje podobny smak i właściwości. Masło to zawdzięcza swoją wyjątkowość niezmienionej technologii produkcji. Maselnice przemysłowe wykorzystywane są do dziś dla podtrzymania tradycji, a także w dalszym ciągu praktykowane są niektóre fazy produkcji masła, np. formowanie osełki i jej pakowanie w pergamin nadal odbywa się ręcznie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.10.2018 08:18 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
19.10.2018 08:19 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}