W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Mazowieckie masło klarowane

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-11-03 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Masa jednolita, bez widocznych kropel wody.

Kształt:

Osełka bądź prostopadłościan w zależności od uformowania masła.

Rozmiar:

W zależności od potrzeb.

Barwa:

Od kremowo śmietankowej do kremowo żółtej bądź jasnożółtej.

Konsystencja:

Zwarta, jednolita, dobrze się rozsmarowuje.

Smak:

Śmietankowy, lekko kwaśny.

Tradycja:

O obecności masła na staropolskich stołach wspomina w pierwszej połowie XIX wieku Łukasz Gołębiowski: „Ośrodki chleba miałko utarte w soli (…) do tego jabłek i gruszek dodać, soli a masła, będzie potrawa, którą famułą nasi przodkowie zwali” („Domy i dwory: Przy tém opisanie Aptéczki, Kuchni, Stołów, Uczt, Biesiad, Trunków I Pijatyki (…) przez Łukasza Gołębiewskiego, Członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk”, Warszawa 1830). Masła w owym czasie używano przede wszystkim do smażenia: „Ogranirować grzaneczkami (…) smażeonemi na maśle” (Helena Mołochowiec, „Wielka ilustrowana książka kucharska”, Poznań 1929).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 11:52 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 11:52 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}