Mieszek
24.02.2025
W dniu 19 lutego 2025 r. na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze: „mieszek”.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Forma bułeczki
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Okrągła przypominająca mieszek (zlepienie ciasta w jednym miejscu). Po przekrojeniu widoczny jasny farsz kapuściany z białymi i żółtymi kawałkami jaja gotowanego na twardo
Wielkość
Średnica od 10 do 12 cm, wysokość ok. 5 do 7 cm
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Jasny brąz z czarnymi ziarnami czarnuszki, po przekrojeniu jasny z białymi i żółtymi kawałkami
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Bardzo miękki i tłusty, delikatny
Smak i zapach
Smak słodkiej kapusty w cieście i jajka na twardo. Zapach masła i czarnuszki
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
W okolicach Bełżyc, jak i w wielu innych rejonach wiejskich w województwie lubelskim, dominowała kuchnia chłopska, bazująca na samowystarczalności. Ludność spożywała to co mogła przygotować w oparciu o dary natury oraz o to co sami wyhodowali i uprawiali. Do produktów łatwiej dostępnych z uwagi na uprawę zbóż, należała mąka, dlatego podstawowym rodzajem potraw były dania mączne.
Mieszek to odmiana pasztecika sporządzanego na bazie m.in. mąki pszennej, masła i ziemniaków. Z uwagi na prosty skład (mąka, ziemniaki, sól, masło) oraz szybkość przygotowania, mieszek często stanowił dodatek np. do barszczu. Mieszek jadano przy różnych okazjach na terenie Bełżyc i okolicznych miejscowości, a także na obszarze całego województwa lubelskiego. Jest to danie charakterystyczne dla tego regionu. Nazwa potrawy nawiązuje do jego wyglądu, który przypomina typowy skórzany miech.
Do przygotowania mieszka poza mąką, ziemniakami i masłem potrzebne są: sól, biała kapusta, biała cebula, jajka i pieprz. Ziemniaki należy obrać i ugotować. Po przestudzeniu zmielić na gładką masę, dodać miękkie masło, mąkę i sól. Następnie wyrobić na gładką, jednolitą masę. Ważne jest aby produkty miały temperaturę pokojową. Cebulę posiekać w grubszą kostkę, a kapustę poszatkować. Masło rozpuścić i podsmażyć na nim cebulę do uzyskania jasnego koloru. Dodać lekko zblanszowaną kapustę i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Ugotowane i wystudzone jajka pokroić w grubą kostkę, doprawić solą i młotkowanym pieprzem, a następnie połączyć z przestudzonym farszem. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać placuszki o średnicy ok. 10-12 cm. Nałożyć na nie farsz i zebrać brzegi ciasta do góry formując mieszek. Mieszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem, każdy smarując roztopionym masłem i posypując ziarnami czarnuszki. Piec w piekarniku w 180°C przez około 30 min. Podawać na ciepło (jest to produkt tłusty i nie będzie smakował na zimno) najlepiej z barszczem z ćwikłowych buraków.