W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miód rzepakowy z Roztocza

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-01 W kategorii Miody W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

W postaci płynnej (patoki) miód rzepakowy ma barwę jasnożółtą lub lekko słomkową.

Konsystencja:

W stanie patoki miód jest płynną, lepką substancją.

Smak:

Miód rzepakowy odznacza się delikatnym aromatem pochodzącym od kwiatów rzepaku. Jest mało słodki i lekko mdławy.

Dodatkowe Informacje:

Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody (średnio 18%) miód rzepakowy szybko ulega krystalizacji.

Tradycja:

Rolniczy charakter regionu lubelskiego, zamojskiego oraz części Roztocza i skoncentrowana uprawa rzepaku powodują, że istnieją tutaj dogodne warunki do pozyskiwania przez pasieki pszczele czysto odmianowego miodu rzepakowego.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:16 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:16 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}