W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miodowe pierniczki z Przemkowa

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. dolnośląskim

Miodowe Pierniczki z Przemkowa

Wygląd:

Pierniki polukrowane w dekoracyjne wzory o różnych kształtach.

Kształt:

Różne motywy: roślinne, zwierzęce oraz symbole okolicznościowe.

Rozmiar:

Od około 6 cm do około 15 cm.

Barwa:

Jasnobrązowa do lekko brązowej.

Konsystencja:

Pierniki twarde lub półtwarde z lukrową kruchą dekoracją.

Smak:

Miodowy smak i korzenno-miodowy aromat.

Tradycja:

Pierniki swój początek wywodzą z tzw. miodowników wielkich, czyli bochnów chleba robionych na miodzie. Były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Ważnymi ośrodkami wytwórczości piernikarskiej na Dolnym Śląsku obok Wrocławia były również Głogów, Legnica i Świdnica. Największy rozkwit tego rzemiosła datowany jest na okres od XVI do początku XX w. Pierwsze wzmianki o tym, że miasto Przemków słynęło z wypieku pierników pojawiły się w XIX w. Pastor Paul Jentsch, w „Historii miasta i ewangelickiej gminy kościelnej Przemkowa” z 1891 r. wspomina, że „szczególną zaletą cieszą się sprzedawane na rynkach przemkowskie wyroby bednarskie i wyroby z piernika”. Miodowe pierniczki z Przemkowa swą wyjątkowość zawdzięczają głównie pochodzącym z przemkowskich pasiek miodom wrzosowemu lub gryczanemu, które nadają im wyjątkowy smak i specyficzny aromat. Sposób ich wytwarzania jest tradycją rodzinną kultywowaną od lat, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. W samym tylko Przemkowie wypiekane są od dawien przy wykorzystaniu tradycyjnych metod. Każda czynność związana z wypiekiem pierników, począwszy od przygotowania ciasta, poprzez wykrawanie nożem wzorów, lukrowanie (dekorowanie), a skończywszy na pakowaniu pierników, wykonywana jest ręcznie. Jeżeli wykorzystywane są formy piernikarskie, to tylko wykonane własnoręcznie. Oprócz miodu, do wypieku pierników używana jest dobrej jakości mąka, masło, jaja, sól oraz przygotowywana w odpowiednich proporcjach przyprawa korzenna, na którą składa się: pieprz, goździki, cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa. Do dekorowania pierników stosowany jest lukier przygotowywany z cukru pudru i soku z cytryny.

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.09.2018 11:32 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
19.09.2018 11:32 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}