W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miodówka cytrynowa

05.08.2019

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-08-02 w kategorii: Napoje w woj. podkarpackim.

Wygląd        

Płyn

Kształt 

Przyjmuje kształt naczynia

Wielkość

W zależności od pojemnoaści naczynia, w którym się znajduje

Barwa 

Słomkowa, klarowna

Konsystencja

Płynna, lepka

Smak i zapach

Słodko-kwaśny, miodowo-cytrynowy z nutą wanilii

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

W połowie XIX wieku w okolicy wsi Rakszawa leżącej w województwie podkarpackim, rozpoczęła się intensywna działalność gospodarcza i budowalna. Powstał browar, fabryka likierów i rosolisów, rafinerie spirytusu, cukrownie, spichlerze i chmielarnie.

Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, sporządzana najczęściej na bazie 40-45 procentowego alkoholu. Trunek powstaje w  procesie maceracji, czyli zalania składników alkoholem, w celu wydobycia i utrwalenia smaku oraz aromatu zawartego we wsadzie. Nalewki mogą być słodzone syropem cukrowym, miodem bądź karmelem.

Miodówka cytrynowa to nalewka spirytusowa, powstała na bazie miodu wielokwiatowego z dodatkiem wody źródlanej, cytryny i wanilii. Miód miesza się z ciepłą wodą. Z części umytych i pokrojonych cytryn wyciska się sok, a z reszty uciera skórkę i dodaje do miodu z wodą. Całość należy dobrze wymieszać ze spirytusem i pozostawić w szklanym naczyniu na około 6-9 miesięcy. Po tym czasie, oddziela się klarowaną miodówkę od osadu, odlewając ją z pojemnika. Oczyszczona nalewka z dodatkiem wanilii, leżakuje jeszcze przez około 3 miesiące. Po tym okresie miodówka, raz jeszcze oddzielana jest od wydzielonego osadu i przelewana do butelki.

Powstały trunek zawiera dużą ilość witamin i minerałów, dzięki procesowi przygotowywania na zimno, co nie niszczy bogactwa składników zawartych w miodzie. Nalewka posiada wyjątkowy, charakterystyczny miodowo-cytrynowy, aromat z nutą wanilii.

 

{"register":{"columns":[]}}