W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miodula / miodunka / miodonka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-31 W kategorii Napoje w województwie śląskim

Wygląd:

Płyn w kolorze słomkowym, mętny, z lekkim osadem z miodu.

Kształt:

W zależności od użytego naczynia, butelki.

Rozmiar:

W zależności od użytego naczynia, butelki.

Barwa:

Barwa słomkowa z widocznym białawym osadem.

Konsystencja:

Płyn lepki, klejący.

Smak:

Wyraźny smak i zapach charakterystyczny dla miodu, słodki.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu od 30-40%.

Tradycja:

Alkohol na Śląsku piło się dawniej i pije się obecnie. Problem ten był zauważany, i próbowano go rozwiązywać, o czym świadczy przytoczony we wstępie do Śląskiej kucharki doskonałej E. Łabońskiej przez Mariana Grzegorza Gerlicha fragment: W epopei śląskiej księdza Norberta Bonczyka „Stary kościół miechowski” jedna z osób tak mówi o alkoholu, choć jest to głos chyba przesadny:

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:39 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:39 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}