W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

„Modro kapusta” – sałatka z czerwonej kapusty

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Poszatkowana w grubsze „piórka” kapusta, cebula i jabłko pokrojone w kosteczkę, skwarki z boczku wędzonego

Kształt:

W zależności od naczynia

Rozmiar:

W zależności od naczynia

Barwa:

Zabarwienie czerwone z odcieniem fioletu, cebulka i jabłko kremowe, skwarki z boczku jasnobrązowe

Konsystencja:

Luźna, podczas nakładania rozsypuje się

Smak:

Lekko winna, wyczuwalny smak jabłka i cebulki oraz wędzonego boczku

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Szczególnie ważną rolę w kuchni śląskiej odgrywała kapusta. Twarde i duże główki kapusty białej i modrej przechowywano w stanie świeżym do Godów. Inne trochę mniej dorodne szatkowano i ubijano w kamiennych garach lub beczkach.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}