W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nadwiślańska zupa z suma

20.03.2024

W dniu 7 marca 2024 r. na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii: gotowe dania i potrawy: „Nadwiślańska zupa z suma”.

nadwiślańska zupa z suma

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Zupa z wkładem warzywnym oraz kawałkami ryby, na wierzchu widoczna zielona natka z pietruszki

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje

Wielkość

Porcja zupy około 200 ml wywaru, 60 g usmażonej ryby, 40 g warzyw

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Barwa jasna, słomkowa, mętna; ryba żółta z wierzchu, a biała na przekroju; na wierzchu zupy zielona natka z pietruszki

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Konsystencja płynna, ryba miękka, sprężysta, warzywa starte – bardzo miękkie

Smak i zapach

Smak delikatny z wyczuwalną nutą cytrusową

Zapach ryby, ale niedominujący

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Nazwa „nadwiślańska zupa z suma” pochodzi od miejsca, w którym to danie było i jest przyrządzane, czyli w Janowcu oraz okolicznych miejscowościach. Cechą wspólną jest to, że każde miejsce, w którym to danie jest popularne, znajduje się w bliskiej okolicy rzeki Wisły. Jak twierdzą niektórzy wędkarze, specyfika największej polskiej rzeki polega na tym, że jest ona wtórnie zdziczała. Pierwotnie służyła człowiekowi, a potem odzyskała wolność. W Wiśle na odcinku Janowca i Kazimierza Dolnego od lat znajdują się łowiska chętnie odwiedzane przez wędkarzy.

Janowiec i jego okolice były przyczółkiem rybołówstwa na tym odcinku Wisły. Wśród poławianych ryb był także sum, będący rybą słodkowodną, lubiącą duże rzeki, a w Polsce najczęściej spotykana jest właśnie w Wiśle, Odrze oraz w Narwi. Sum to jedna z największych europejskich ryb słodkowodnych. Rekordowe okazy sięgają do 3 metrów długości, a masę ciała mają nawet ponad 100 kg. Złowienie jednego dużego suma stanowiło cenne źródło pożywienia dla jednej lub kilku rodzin, dlatego była ro ryba bardzo cenna.

Zupa ta jest przygotowana na wywarze rybnym, której cechą charakterystyczną są starte na tarce, a następnie podsmażone na maśle warzywa oraz widoczne kawałki ryby również wcześniej usmażone. Jest to proste danie do przygotowania, niewymagające specjalnych zdolności kulinarnych.

Nadwiślańska zupa z suma zapisała się w pamięci mieszkańców Janowca oraz okolicznych miejscowości jako danie proste, a w smaku wyjątkowe. Jest przygotowywana jako danie postne, ale i odświętne. Tradycja przygotowywania nadwiślańskiej zupy z suma jest przekazywana w domach z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu do dzisiejszego dnia gości na stołach mieszkańców Janowca przy wielu okazjach.

{"register":{"columns":[]}}