W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Naleśniki starokornickie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-01-14 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Naleśnik złożony w kopertę z nadzieniem serowym.

Kształt:

Zbliżony do trójkątnego.

Rozmiar:

Około 10-15 dag.

Barwa:

Od jasnobrązowej do żółtej, w przekroju widoczny biały ser.

Konsystencja:

Dosyć zbita.

Smak:

Słodki, serowy z nutą wanilii i cynamonu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierwsze informacje na temat naleśników w Polsce pochodzą z XVI w. Były częstym staropolskim pożywieniem. Pierwotnie robiono je z gruboziarnistej mąki żytniej i pieczono bezpośrednio na płycie kuchennej, przez co były nieco grubsze i bardziej suche.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}