W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Niemarnowanie żywności powinno stać się trendem

20.09.2023

W siedzibie resortu rolnictwa trwa druga konferencja naukowa dotycząca przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Minister Robert Telus otwiera konferencję (fot. MRiRW)

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podkreślił, że ponieważ najwięcej żywności marnuje się w naszych domach, kluczowa jest zmiana mentalności ludzi i sprawienie, że niemarnowanie żywności stanie się modne.

– Dzisiejsza konferencja to właśnie jeden ze sposobów tworzenia tego dobrego trendu – stwierdził szef resortu rolnictwa, dziękując organizatorom.

Tworzenie dobrych trendów

– Bardzo się cieszę, że taka konferencja została po raz kolejny zorganizowana. Niemarnowanie żywności to sprawa, o której powinniśmy mówić i coś, na co powinniśmy naciskać producentów żywności i konsumentów – powiedział minister Robert Telus, otwierając konferencję.

Minister przypomniał dane wg których marnuje się aż 30 proc. żywności w łańcuchu produkcji.

– To zdecydowanie za dużo. Najwięcej żywności marnuje się u konsumentów, w naszych domach – powiedział szef resortu rolnictwa.

Minister Telus podkreślił, że najważniejsza jest zmiana mentalności ludzi.

– Potrzebne jest zbudowanie dobrego trendu – żeby dbanie o żywność było modne. Tylko dzięki temu działania będą skuteczne. Dzisiejsza konferencja to właśnie jeden ze sposobów tworzenia tego dobrego trendu – powiedział minister, życząc uczestnikom owocnych obrad i znalezienia metod przyczyniających się do tego, aby marnowało się jak najmniej żywności.

Dlaczego niemarnowanie żywności jest ważne?

Jak przypomniał szef resortu rolnictwa, żywności nie można marnować z różnych względów:

  • Moralnych, etycznych – bo wciąż są na świecie miejsca, gdzie są braki żywności, a ludzie cierpią z głodu.
  • Biznesowych, ekonomicznych – wyrzucanie żywności oznacza straty finansowe zarówno w skali makro, jak i dla gospodarstw domowych.
  • Ekologicznych – przez marnowanie żywności marnują się zasoby ludzkie i energetyczne zużyte do jej wyprodukowania. Wyrzucona żywność zwiększa ponadto ilość odpadów i przyczynia się do efektu cieplarnianego.

– Nie powinno się marnować tego, co podtrzymuje nasze życie. Bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze i jest podstawą innych bezpieczeństw – podkreślił minister Robert Telus.

Zasada 4P

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi po raz drugi prowadzi skierowaną do konsumentów kampanię informacyjno-edukacyjną, dotyczącą przeciwdziałania marnowaniu żywności. Na zasadę 4P składają się 4 szczegółowe zasady: planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się. Spot telewizyjny w ramach kampanii 4P będzie, tak jak w zeszłym roku, emitowany na antenach telewizyjnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyli-szanuj-zywnosc.

O wydarzeniu

Jest to druga konferencja naukowa dotycząca przeciwdziałania marnowaniu żywności zorganizowana w MRiRW. W 3 panelach dyskusyjnych głos zabierają prelegenci, będący ekspertami w dziedzinie niemarnowania żywności, z różnych branż i środowisk. Wśród ekspertów znajdują się przedstawiciele: dostawców aplikacji pomagających ocalać żywność, sieci sklepów, organizacji społecznych i instytucji państwowych, banków żywności, a także naukowcy i edukatorzy.

Pierwszy panel dyskusyjny dotyczy rozwiązań służących niemarnowaniu żywności. Tematem drugiego panelu jest docieranie do konsumentów ze skutecznym przekazem, który tworzy modę na niemarnowanie żywności. Trzeci panel zaś dotyczy tematów związanych z niemarnowaniem żywności, o których warto rozmawiać z konsumentami.

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}