W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-07-05 W kategorii Oleje i tłuszcze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Złocisty płyn w butelce PET

Kształt:

Ciecz

Rozmiar:

Zależy od wielkości butelki – 1 litr

Barwa:

Ciepła złocista do ciemnożółtej, w zależności od naświetlenia słonecznego ziarna

Konsystencja:

Gęsty płyn

Smak:

Swoisty smak i zapach – gorczyczny (pachnie orzechami)

Dodatkowe Informacje:

Bez dodatku konserwantów i wody; zawiera witaminy i sole mineralne

Tradycja:

Pierwotnie oleje tłoczono przy użyciu prostych pras stosowanych już w starożytnym Egipcie, Palestynie i Grecji. Były to oleje nieulepszane, czyli nierafinowane. W Polsce prymitywne metody tłoczenia oleju były stosowane do 2 poł. XIX w. Następnie nastąpił rozwój olejarni przemysłowych i produkcja olejów rafinowanych. W latach 50. XX wieku wprowadzono rafinację olejów tłoczonych. Proces ten przebiega w wysokiej temperaturze i przy użyciu rozpuszczalnika.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:06 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:06 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}