W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Olsztyneckie jagodzianki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-11-08 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. warmińsko-mazurskim.

Wygląd:

Bułki z ciasta drożdżowego z kruszonką na wierzchu i jagodowym nadzieniem w środku.

Kształt:

Płaski, prostokątny.

Rozmiar:

Bułki o długości ok. 11 cm i szerokości ok. 7 cm.

Barwa:

Jasnobrązowa z beżową kruszonką, na przekroju ciemny, jagodowy farsz.

Konsystencja:

Miękkie, puszyste, sprężyste ciasto. Gęsta masa jagodowa.

Smak:

Wyraźny zapach ciasta drożdżowego oraz jagód.

Tradycja:

Od dawien dawna ludność zamieszkująca obecne Mazury Zachodnie (dawne Prusy) pozyskiwała bogactwa z wód i lasów. Las, oprócz kryjących się w jego zasobach grzybów jadalnych, ziół lub miodu, dostarczał również aromatycznych owoców leśnych, przede wszystkim czarnych jagód. Miejscowa ludność od zawsze uznawała ich walory smakowe i często wykorzystywała w kuchni na wiele sposobów, m.in. do wypieku jagodzianek. Fenomen olsztyneckich jagodzianek wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a przede wszystkim znacznej ilości jagód włożonych do ich środka. Sezon jagodowy trwa od końca czerwca do końca sierpnia. Największy wysyp runa leśnego w postaci jagód do produkcji najlepszych jagodzianek przypada na lipiec. Jagody w tym czasie są najbardziej słodkie i soczyste. Z uwagi na swoją popularność, olsztyneckie jagodzianki stały się chlubą miasta i wpisały się w jego lokalną tradycję. Mieszkańcy oraz olsztyneckie władze uznały jagodzianki za swój lokalny przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnym organizowanym w Olsztynku wydarzeniu. Jagodzianki olsztyneckie są nieodzownym elementem kojarzonym z gminą Olsztynek. Swą popularność zyskały bardzo szybko, również poza społecznością lokalną. Obecnie turyści (szczególnie z okolic Warszawy) zatrzymują się w Olsztynku na tradycyjne jagodzianki w drodze nad morze. Od kilku lat w Olsztynku odbywa się także „Konkurs Jedzenia Olsztyneckich Jagodzianek”, który przyciąga licznych zainteresowanych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
16.07.2018 12:45 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
16.07.2018 12:45 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}